Hakemler için Bilgilendirme


International Journal of Languages' Education and Teaching (IJLET) online olarak yayınlanan kör hakem denetimli bir dergidir. Yayın kurulu düzenli olarak hakem havuzuna inceleme için hakemler dahil etmektedir. Lütfen bunun gönüllü bir faaliyet olduğunu ve bu hizmet karşılığında hakemlere herhangi bir maddi ücret verilmeyeceğini unutmayınız. IJLET'te yapılacak olan incelemeler için hakemlik belgesi düzenlenmektedir. Çalışmanın dili İngilizce ve Türkçe olabilir. Çalışma ortamı internettir. Hakemin adı ve bağlı olduğu kurum ilgili sayıda ve derginin web sayfasında listelenecektir. 

Editörler, gönderilen makaleyi Makale Takip Sistemi aracılığıyla hakemlere gönderir. Bir makale olumsuz görüş alırsa, Editör makaleyi ekstra bir düşünce için bir hakeme daha gönderebilir.

Hakem, editör(ler) ile iletişim kurabilir. Aynı şekilde yazarlar da, IJLET'in kullanmakta olduğu makale yönetim sistemi aracılığıyla öneriler ve ekstra uyarılar hakkında mesaj göndererek editör(ler)e ulaşabilir.

Hakemler makale ile ilgili gerekli düzeltmeleri makale yönetim sistemine eklemekle yükümlüdürler.

Hakem raporları genel olarak çalışmaların özgünlüğüne, yöntemlerine, etik hususlara, bulgu ve sonuçların tutarlı sunumuna ve çalışmaların literatür açısından analizine dayanmaktadır. Bu değerlendirme aşağıdakilere göre yapılır:

  1. Giriş ve Literatür: Hakem raporu, çalışmada ele alınan problemin sunumu ve amaçları, konunun önemi, ilgili literatürün kapsamı, çalışmanın özgünlüğü ve güncelliği hakkındaki görüşleri içerir.
  2. Yöntem: Hakem raporu, araştırma yönteminin uygunluğu, örneklem seçimi ve özellikleri, geçerlilik ve güvenilirlik konuları ile veri toplama ve veri analizine ilişkin görüşleri içerir.
  3. Bulgular: Hakem raporunda, yöntemle elde edilen bulguların sunumu, analiz yöntemlerinin doğruluğu, çalışmanın amaç ve bulgularının tutarlılığı, ihtiyaç duyulan tablo, şema ve görsellerin sunumu ve ölçeklerin kavramsal değerlendirmesine ilişkin görüşlere yer verilir.
  4. Değerlendirme ve Tartışma: Değerlendirme raporunda bulgulara dayalı tartışmalar, araştırma soru(ları)na ve hipotez(ler)e uygunluk, genellenebilirlik ve uygulanabilirlik ile ilgili görüşlere yer verilir.
  5. Sonuçlar ve Öneriler: Hakem raporunda literatüre katkı, gelecek çalışmalar için öneriler ve alandaki uygulamalarla ilgili öneriler hakkında görüşler yer alır.
  6. Üslup ve İfade: Hakem raporunda, başlığın çalışmanın içeriğini kapsayıp kapsamadığı, Türkçe'nin doğru kullanılıp kullanılmadığı ve tam metnin diline paralel olarak kaynakça ve metin içi atıfların verilmesinde APA6 kurallarına uyulup uyulmadığı ile ilgili görüşlere yer verilir.
  7. Genel Değerlendirme: Hakem raporu, çalışmanın bir bütün olarak özgünlüğü ve eğitim literatürüne ve uygulamalarına yaptığı katkıya ilişkin görüşleri içerir.

Değerlendirme sürecinde hakemlerin çalışmayı galley özelliklerine göre redakte etmeleri beklenmez.